Terug naar het oude normaal op kantoor gaan we niet meer. Onze fysieke werkomgeving moet aansluiten op onze digitale werkplek. Maar is je kantoor daarmee klaar voor de wereld van morgen? Dat vroeg David, onze co-founder, zich ook af.
“Veel creatieve bureaus hebben geen traditionele werkplek. Wij ook niet. Maar ook voor ons valt nog veel winst te behalen, daarom kijken we hoe onze werkplek nog meer om het team kan draaien. Een werkplek die alleen maar gericht is op gaan, gaan, gaan? Wij geloven erin dat mensen beter geïnspireerd naar huis kunnen gaan. Een kantoor moet prikkelen, en een creatief proces kunnen faciliteren. Ook worden er diepgaande gesprekken gevoerd over de issues waar onze opdrachtgevers mee te maken hebben. Zo blijven we op de hoogte van de uitdagingen.
Om onze collega’s hierbij te betrekken, vroegen we architect Kevin Veenhuizen om een workshop te faciliteren. We kennen Kevin goed, hij is gespecialiseerd in persoonlijke duurzame architectuur. Met het hele team hebben we gebrainstormd over onze werkplek, en wat we daar graag aan zouden willen toevoegen of veranderen. Opvallend voor mij was dat veel collega’s behoefte hebben aan een fijn uitzicht, met veel natuur.”
Locatie is cruciaal, beaamt Kevin. “Wanneer je jezelf vestigt in de buurt van een treinstation, zorg je er bijvoorbeeld voor dat minder mensen geneigd zijn de auto te pakken. Maar ik vermoed dat we in de toekomst nog meer in clusters gaan denken, zoals de Tech Campus in Eindhoven al laat zien. Het werkklimaat past zich aan de omgeving aan, en andersom. Het kantoor is dan ook niet meer een plek waar je komt om te werken, maar om te ontmoeten. Daarom zullen kantoren afgestemd worden op het bedrijf. Ze zullen hun eigen identiteit, karakter en uiteindelijk werknemers meer gaan reflecteren. Een gebouw dat aansluit bij de mensen die er in werken, zorgt voor een persoonlijke verbinding met een fysieke plek.
Natuurlijk zijn er ook bouwtechnische voorwaarden voor kantoren die ‘het nieuwe werken’ willen omarmen. Zo is een gezonde leefomgeving cruciaal. Goede ventilatie, maar ook genoeg daglicht, een fijne akoestiek en veel trappen – ja, echt – dragen bij aan een gezonde werkomgeving voor in ieder geval abled people. Ook is een materiaalpaspoort, zoals we dat noemen, van belang. Daarin breng je alle materialen in kaart en wat er mee kan gebeuren op de lange termijn. Kun je ze bijvoorbeeld hergebruiken of zijn ze biologisch afbreekbaar? In plaats van slopen, iets neerzetten, slopen (etc.) ga je dus kijken naar hoe je inricht en bouwt voor de lange termijn. Wat is de levenscyclus? Deze nieuwe manier van denken neemt steeds meer de overhand. Zo kun je bijvoorbeeld bij Philips licht leasen, in plaats van kopen. Philips verzorgt dan het licht en is zo medeverantwoordelijk voor de energieconsumptie. Een duidelijke incentive om met slimme installaties te gaan werken, inclusief LED en sensoren.”
Wat dit voor de toekomst van Multitudes werkplek betekent? David: “Bij Multitude werken we voor vernieuwende, ethische organisaties, en bouwen we samen aan een nieuwe economie. Ik vind dat onze werkplek deze drijfveer (nog beter) moet reflecteren. Komende tijd gaan we daarom beginnen met kleine aanpassingen, maar in de toekomst ligt er wellicht een nieuw kantoor in het verschiet!”
Laten we samenwerken
Genoeg over ons, we zijn nieuwsgierig naar jou. Wil je ook voorlopen in de wereld van morgen?
Neem contact op